Napelem telepítés tetőre: az 5 legfontosabb szempont

Amikor napelemes rendszert szeretnénk telepíttetni az otthonunkba, akkor bizonyos szempontokat mindenképp figyelembe kell venni, ami a szakemberek fel is mérnek majd. Az alábbi öt szempont az, ami mindenképpen fontos és nem csak a rendszer típusát, hanem bizony a költségeket is megszabja.

 

Az áramhálózatunk

Ahhoz, hogy egy jól működő napelemes rendszert tudjanak nálunk kiépíteni elengedhetetlen az áramhálózatunk felülvizsgálata. Ha az rossz állapotban van, vagy épp nehezen bírja a többletenergiát, akkor bizony mindenek előtt ezt kell orvosolni. A szakemberek javasolni fognak változtatásokat, illetve ha szükséges, a megszakítók cseréjét is elvégzik a telepítés előtt.

 

Az otthonunk átlagos és jövőbeli fogyasztása

Napelemet értelemszerűen hosszútávra tervezünk, ezért nem elég a jelenlegi fogyasztásunkat belekalkulálni. Előre kell tervezzünk. Ha például szeretnénk a teljes fűtésünket idővel elektromosra cserélni, akkor ezt is bele kell kalkulálni a telepítésbe. A fogyasztásunk mértéke szabja meg, hogy milyen teljesítményű modulokat szerelnek fel, és abból hány darabot. Illetve természetesen az ehhez szükséges alkatrészek mennyiségét is megszabja.

 

A napsütéses órák számra és az uralkodó időjárás szintén lényeges szempontok

Az Alföldön, ahol nincsenek hegyek értelemszerűen több napsütéssel számolhatunk. Ám, ha például a Bükkben van az otthonunk, akkor nem biztos, hogy egész nyáron minden nap folyamatos napsütés fogja érni a napelemeket. Az ilyen esetekre általában olyan smart invertereket ajánlanak, amelyek külön is képesek kezelni a napelemes modulokat. Ez pedig magasabb költséggel járhat. Az energiatermelés nagyban függ a napsütéses órák számától és a szakemberek ehhez mérten állítják össze a napelem modulok számát és termelési kapacitását is.

 

Az épület tetőszerkezete

Nem minden ház teteje alkalmas minden szögből a napelemes telepítéshez. A szakemberek ezt telepítés előtt felmérik, és csak oda telepítenek, ahol valóban nagy hatékonysággal tud működni a napelem rendszer. Ha az otthonunk olyan helyen van, ahol szinte alig süt a nap, akkor előfordulhat, hogy nem a tetőre, hanem távolabb állványokra telepítik a napelemet. Ez is növelhet a költségeken.

 

A napelem rendszer típusa

A leggyakrabban telepített napelem a hálózatba visszatáplálós megoldást jelenti. Viszont ez nem minden helyzetben elérhető. Például ha egy tanyára szeretnénk napelemet, ahol nincs áramhálózat, ott kizárólag csak a szigetüzemű rendszer szükséges. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor nem a hálózatba kerül visszatáplálásra a fel nem használt energia, hanem akkumulátorokba kerül eltárolásra. Ez pedig szintén plusz költségeket jelent. Választhatunk egyébként hibrid rendszert is, ami egyaránt képes a tárolásra és a visszatáplálásra is. A rendszer típusát szintén felmérés alapján fogják javasolni a szakemberek. Az ST Solar napelem rendszer telepítő cég szerint ennek meghatározása sem maradhat el a helyszíni felmérés során.