Hőszigetelési problémák? Rámehet az egészsége is!

Úgy érzi, hiába fűt telente, mégis hűvös van a lakásban? Dohos, kellemetlen szag és nedves falak jellemeznek egyes helyiségeket? Az ingatlan optimális hőszigetelése számos tényezőtől függ, s ezekre mindenképpen megéri figyelni. A szigetelési problémák gyakran a nem megfelelő szigetelő rendszerre vezethető vissza, de nem mehetünk el a nyílászárók állapota mellett sem. A betörésvédelem területén is kiemelt szerepet betöltő biztonsági ajtó nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy télen a meleg bent, nyáron pedig a forróság kint maradjon. Tudta viszont, hogy nem pusztán a kellemes hőérzet és a komfortosság múlhatnak a szigetelésen? Sajnos tény, hogy akár a lakásban tartózkodók egészségét is befolyásolhatja az. Nézzük, milyen módon!

Nem mindegy, milyen a hőérzet!

Az elavult, szigetelés terén sem optimálisam működő ajtók és ablakok egyik legfontosabb jellemzője nem más, mint a huzat jelenség. Úgy érezhetjük a lakásban, hogy zárt nyílászárók esetén is légmozgás van. Sajnos ez még maximumon működő fűtés esetében is kellemetlen hűvössel jár. A talaj közelében gyakran hidegebb van, ezért a felfázás sem lehetetlen. Amint egyre inkább igyekszünk pótolni a hiányzó meleget fűtéssel, úgy lesznek mind magasabbak a fűtési számlák és a maximumon üzemelő fűtés a nyálkahártyáknak sem tesz jót. Nem ritka, hogy párologtatás hiányában torokfájást okoz a száraz levegő.

Persze a száraz levegő a legritkább esetben fog problémát okozni, hiszen az ilyen ingatlanokban gyakran túlontúl magas a páratartalom, éppen a hideg falfelületeken lecsapódott pára miatt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy naponta legalább kétszer kereszthuzattal célszerű átszellőztetni a lakást, hiszen a bent tartózkodással, mosással, tusolással, főzéssel nagyon sok pára kerül a levegőbe. S hogy mi történik, ha nem gondoskodunk a pára elvezetéséről? Kialakulnak az oly sokunk által ismert feketés-szürkés penészfoltok.

Penész, a legnagyobb veszély

A nem megfelelő hőszigetelés, valamint a magas páratartalom és a hideg felületen lecsapódó nedvesség következtében a falakon, a lakástextíliákon vagy a bútorok hátulján penészfoltok jelenhetnek meg. Figyelmet érdemel a hőhid-jelenség is, mely rendszerint a helytelenül beépített ablakok és ajtók környékén található meg. A hideg falfelület táptalajt ad a penészgombáknak, melyek idővel egyre csak szaporodni fognak. Nagyon fontos tehát, hogy a bejárati Hisec biztonsági ajtó beszerelését is profi szakemberekre bízzuk, így ugyanis elkerülhető a hőhidak kialakulása.

S hogy milyen veszélyeket rejt magában az ingatlanon belül megjelenő penészesedés? Nem csak kellemetlen, dohos szaggal és nedves, hideg hőérzettel jár együtt a foltok megjelenése, hanem a levegőbe kerülő penészgombákkal is. Ezek sajnos hatással vannak a lakásban gyakran tartózkodók egészségi állapotára. Tudta, hogy az allergiás megbetegedések nagy része nem a kültérben, hanem a beltérben jelen levő allergénekre vezethető vissza? Ilyen tipikus allergén a penész spórája, mely a szervezetbe jutva allergiás panaszokat képes okozni.

Gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a levegő minőségén milyen sok múlik. Ha otthonunk, a pihenés és a nyugalom színtere kerül szóba, akkor természetes, hogy szeretnénk minden tekintetben kiváló minőséget kapni. A megfelelő bejárati ajtó és ablakok választásával nem csak az otthon zavartalanságáért tehetünk, hanem gondoskodhatunk arról is, hogy mindig kellemes belső mikroklíma fogadjon bennünket.