Népszerű a társasági összejöveteleken a vermut

A boralapú szeszesital receptje gyógynövényes adalékanyagokat és fűszereket is tartalmaz. Ez a legfontosabb jellemző, ami a vermut eredeti és egyedi aromáját adja. A gyártók általában 12-20%-os alkoholtartalommal kínálják ezt a szeszesitalt, tehát valamivel erősebb, mint a hagyományos bor.

A legnépszerűbbek változatok közé a száraz tartozik, bár a kevésbé hivatalos alkalmakkor, például partikon való népszerűségük miatt, az enyhébb, édesebb változatban, valamint ízesítéssel is kaphatóak.

Az ital előszeretettel szolgálják fel díszes pohárban banketteken és kulturális rendezvényeken. Érdemes tehát tudni, hogy a rosso kifejezés a vörös, míg a bianco a fehér fajtákra értendő. Létezik egy második felosztás is, ahol az édesítőszer tartalom alapján tesznek különbséget a vermut fajtái között.

Itt az amaro keserű, a secco a száraz, a dolce pedig az édes változatra utal. A vermutok jól keverednek erősebb szeszesitalokkal, például whiskyvel vagy ginnel. Ha szereti a gyümölcsös jegyeket, a koktélját jó minőségű gyümölcslevekkel is kombinálhatja.