Milyen fajtái vannak az ipari kenőanyagoknak?

Az ipari méretekben használatos berendezések karbantartása kiemelt jelentőséggel bír az időtálló minőség tekintetében. De vajon melyek azok a készítmények, melyeket érdemes alkalmazni? Honnan tudhatjuk, hogy melyik munkaterületen mely típus felel meg leginkább az elvárásoknak? Cikkünkben ennek járunk most utána.

 

A kenőzsírok a leginkább általános készítmények, melyek a mechanikai védelem területén igen jól teljesítenek. Folyamatos használatukkal elejét lehet venni a kopásnak és a korróziónak. Persze vannak olyan munkafolyamatok, melyek során speciális körülményeknek vannak kitéve mind a készülékek, mind a hozzájuk használt kenőanyagok. Ilyenkor ez utóbbiak körültekintő megválasztására van szükség. Az ipari kenőanyagok különböző fajtáiról még többet tudhat meg az olyan weboldalakon, mint például www.klueber.com.

 

A szerelőpaszták például szélsőséges körülmények között is kiválóan teljesítenek. Használatukkal kiküszöbölhető az idő előtti megrongálódás, és hosszú távon is jó minőségben tarthatóak a gépalkatrészek. Ez a termelékenység és a folyamatos munkavégzés érdekében rendkívül fontos. Hasonló szerepet töltenek be a csúszólakkok is, melyek azonban olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel a klasszikus zsírok és olajok nem. A súrlódási értékek optimalizálásával hozzájárulnak ezek a készítmények ahhoz, hogy az élettartam meghosszabbítható legyen.

 

Kifejezetten a magas hőmérsékleten zajló fémmegmunkáláshoz javasolják a hozzáértők a formaleválasztó anyagokat. Ezek magas minőségükkel gondoskodnak a kovácsolás, a vágás, a sajtolás során a megfelelő leválaszthatóságról, és a minimális maradékanyag keletkezéséről. Ezek mind fontos szempontok a munka gördülékenységének érdekében. A kenőanyagok tehát nem csak az eszközök élettartamának meghosszabbításában játszanak szerepet, hanem a produktív, hatékony tevékenységet illetően is.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karbantartás elmaradásával, vagy annak hiányosságaival a munkatermelékenységet kockáztathatjuk. Akár néhány órás leállás is meglátszik a határidők tarthatóságán, ez pedig a cég megbízhatóságára nyomhatja rá bélyegét. A megelőzés rendkívül fontos, főleg azt szem előtt tartva, hogy az elromlott, szétkopott alkatrészek cseréje akár komoly költségeket is vonhat maga után. A speciális kenőanyagok között minden területre megtalálhatóak az ideális fajták, legyen szó az élelmiszer előállításról, az egészségügyben történő felhasználásról, vagy például a már említett fémmegmunkálásról.