Mikor érdemes négyévszakos gumit használni?

Autógumi választás alkalmával sokan vannak bajban, és akár tapasztalt sofőröket is kihívás elé állíthat a megfelelő márka megtalálása. A minden korábbinál szélesebb választék nem könnyíti meg a helyzetet. Vannak, akik ugyanazt a bevált márkát vásárolják időről-időre, mások szívesen kísérleteznek, vagy éppen a legolcsóbb ajánlat mellett teszik le a voksot. Persze ott van még az évszaknak megfelelő abroncs használata, ami a közlekedés biztonságát jelentősen befolyásolhatja.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok autós télen is nyári gumival gurul az utakra, vagy az erősen kopott téli abroncsot nem cseréli le időben. Tény pedig, hogy megfizethető áron beszerezhetőek a gumik, és akár a használt kínálatban is nézelődhetünk. Ez utóbbiról éppen úgy megoszlanak a vélemények, mint a négyévszakos gumi használatáról. Mindenhol azt halljuk, hogy a kritikus hét fok alatt már téli gumi használata ajánlott, amint pedig e fölé emelkedik a hőmérséklet, búcsút mondhatunk neki és a nyárira válthatunk. De mi a helyzet a négyévszakos gumival? Mennyire állja meg a helyét a hideg hónapokban?

Főleg azoknak ajánlott négyévszakos gumit használni, akik nem vezetnek olyan gyakran zord időjárásban. Ha tehát elsősorban városi körülmények között, napközben gurulunk az utakra, és nem töltünk ott sok időt, akkor kétségkívül jó választás lehet a négyévszakos. Amennyiben külterületen is gyakran autózunk, akkor már megfontolandóbb a téli abroncs, hiszen főként a kisebb települések környékén sokszor nem megfelelőek a közlekedési viszonyok már egy kevés hó leesése után sem.

 

Ha hegyvidéken élünk, akkor pedig kifejezetten javasolt inkább a téli változat használata, hiszen az ilyen térségekben gyakoribbak a mínuszok és a havazás is nagyobb méreteket ölthet. Ennek ellenére tény, hogy a négyévszakos gumiknak is van létjogosultságuk, és amennyiben a megfelelő minőségben kerülnek alkalmazásra, a kevésbé zord körülmények között kiválóan megállhatják helyüket. Akár online is megrendelhetőek a legkedveltebb márkák, melyek között minden autós találhat kedvére valót. Akkor viszont, ha a téli síelés is rendszeres programnak számít a külföldi országokban, akkor a téli gumi elmaradhatatlan, sőt, sok esetben a hólánc is jó szolgálatot tesz.