Elektromos kompresszor vásárlás – 5 hasznos tipp

Az elektromos kompresszor vásárlása nem tartozik a gyakori szerszámbeszerzések közé, a legtöbb háztartásban talán nincs is és nem is gondolják, hogy szükség lenne rá. A cikk végén majd meglátjuk, hogy felmerül-e az olvasóban: kell nekem egy kompresszor vagy sem?

Persze lehet a kompresszort bérelni is, nem kell okvetlenül megvennünk, de ez sem elhanyagolható szempont egy elektromos kompresszor vásárlásnál.

Kétféle kompresszor van: az, amelyet rendszeresen használunk, beépül az életünkbe, mert gyakran van rá szükség – ilyen is előfordul, gyakran ezt hívják munkavégzésnek. A másik kompresszor az, amit nem veszünk meg, mert csak nagyon ritkán van rá szükségünk. Inkább fújjuk szájjal a matracot, szenvedünk a nem megfelelő pumpával a gyerekmedence felfújásakor, és amikor már nem kapunk levegőt, fáj a fejünk, akkor gondolkozunk el azon, hogy valahogy ez nem jól van így.

Mire figyeljünk az elektromos kompresszor vásárlásánál?

Az első dolog, ami eszünkbe jut a kompresszor használatánál az az, hogy számtalan eszköz felfújására használhatjuk. Legyen az a bicikli gumijától kezdve a gyermekmedencéig bármi, ezzel könnyedén felfújhatjuk.  Arra már kevesebben gondolnak, hogy a házban vagy akörül történő festés során is sokkal jobb és hatékonyabb a munka, ha kompresszort veszünk igénybe, hiszen sokkal egyenletesebb felületet ad egy levegőporlasztós festékszóró pisztoly, mint a kézi (ecsetes) festés.

De ezzel működik több fogászati eszköz, a mára elterjedté vált kozmetikai szalonoknak is fontos kiegészítője a kompresszor. És akkor azon további munkavégzések felsorolásától most tekintsünk el, ahol az elektromos kompresszorok használata alapvető fontosságú a munkavégzéshez (pneumatikus gépek, karosszérialakatos és egyéb műhelyek, autómosók, stb.).

De melyek azok a szempontok, amelyek alapján eldönthető, hogy az adott feladatra milyen kompresszor a megfelelőbb? Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat – mielőtt kompresszort vásárolnánk:

  1. Milyen üzemi nyomásra van szükségünk?
  2. Legyen és mekkora legyen a tartály?
  3. Milyen legyen a teljesítmény, a levegőszállítási kapacitás?
  4. Dugattyús vagy csavarkompresszor a megfelelőbb?
  5. Ipari, gyakori felhasználás esetén bár drágább, de mégis tartósabb berendezés a jó döntés.

Talán a legfontosabb, hogy megállapítsuk hogy milyen legyen az üzemi nyomás. A kompresszor csak akkor működik hatékonyan, ha ez az érték megfelelő. 3-6 bar nyomás az, amire a legtöbb esetben szükség lehet, az átlagos kompresszorok 8 bar nyomást tudnak biztosítani. Ennél nagyobb teljesítményre jellemzően már csak ipari felhasználás esetén van szükség.

A megfelelő nyomás kérdése tovább vezet a tartály fontosságához: amennyiben nem elegendő vagy tartós az előállított nyomás, akkor még a kellő tartályméret megválasztásával biztosíthatjuk a folyamatos munkavégzést. Erre is igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy aztán a tartályt is cipelnünk kell magunkkal.

A levegőszállítási kapacitásra is oda kell figyelni. Egyedi igény esetén érdemes segítséget kérni, a Profi Barkács csapata szívesen segít eligazodni ebben a kérdésben. A gyártó egy középétéket tüntet fel, több paraméter vizsgálatával és az elvégzendő feladat pontos ismeretében lehet ebben a kérdésben jó döntést hozni.

Milyen kompresszorok közül választhatunk?

Alapvetően dugattyús és csavarkompresszorok közül választhatunk. A dugattyús kompresszor hasonlóan működik, mint a négyütemű motor, száraz és olajkenéses változatban egyaránt kapható. A túlmelegedés és a kopás elkerülése érdekében érdemes rövidebb időközönként leállítani ezt a típust. Nagy előnye viszont a csendes munkavégzés és az elektromos hálózat nélküli használat. Kisebb méretüknek köszönhetően könnyebben mozgathatóak.

A csavarkompresszor működése során két egymásba fonódó orsó alakú alkatrész végzi a munkát, ezért ezt olajozni szükséges. Ezek a kompresszorok képesek a folyamatos üzemű működésre, ezért nem szükséges ezeket időnként leállítani, így ipari felhasználás során elterjedtebb ez a típus.

A kompresszorok meghajtása általában valamilyen villanymotorral történik, amely lehet egyenáramú, vagy váltakozó áramú. A váltakozó áramú kompresszorok a háztartásban is használt 230 V-os vagy 400 V-os ipari feszültségről működnek.

Fontos tudni, hogy az olajkompresszor üzemeltetése során a sűrített levegőben keletkezett kondenzátum olajat is tartalmaz, ezért csak ennek ismeretében döntsük el, hogy milyen feladatok ellátására vegyük igénybe.

Elsőre talán nem tűnik olyan nagy határvonalnak, de lényeges különbségeket láthatunk a hobbi, nem rendszeresen használt házi kompresszorok és a nagyobb teljesítményű, ipari felhasználású berendezések között. Itt is igaz, hogy ár-érték arányban jó választásra kell törekednünk. Ha tudjuk, hogy komolyabb berendezésre lesz szükségünk, akkor jól gondoljuk meg a választást, kérjünk szakembertől segítséget, de ne spóroljunk egy nem megfelelő berendezés megvásárlásával, mert az lesz végül a drágább megoldás.