A stratégiai társasjátékok felnőtteknek és gyereknek is ugyanúgy szólhatnak

A stratégiai gondolkodás és az azzal járó siker kortalan: nem véletlen ilyen népszerűek ezek a stratégiai játékok.

De mi is a stratégiai játék?

Sokak számára a ‘felnőttesebb’, hobbiba már beleveszett játékosoknak szóló játékokat illeti, pedig igazából a kifejezés semmi mást nem jelent mint azt, hogy a sikert a cselekedetek láncban előre eltervezett sora rejti! Míg a gyorsasági játékokban a reflex az úr, a stratégiai játékokban az a játékos érzi otthon magát, aki képes a többiek fejével gondolkodni! Körültekintően végiggondolva terveznéd a következő pár lépésedet? Gratulálunk, stratégiai játékkal játszol!

Stratégikus stratéga

Efféle játékokból Dunát lehetne rekeszteni és bármennyire meglepő, ezeknek a nagyrészét nem a hat órás, vérkomoly vasszigort igénylő játékok fogják kitenni! Hiszen a társasjátékozás egyre csak terjed, így minden Terra Mystica (mely egy komolyabb, több órás területfoglalós társasjáték, amelyben különböző népeket kell az igényeik szerint megfelelő területekre beköltöztetni) vagy a Nagyfeszültség (melyben minden idők legokosabb váltóáramról szóló stratégiai játéka a lehető legrondább pályával) mellett elfér az  Én kicsi kaszám is (melyben aranyos állatkák kalandoznak egy erdőn keresztül, almákat és drágaköveket gyűjtve).

Kortól függetlenül fantasztikus

Bizony, manapság a Monopoly és Rizikó egy kissé idejétmúlt. Folyamatosan bővülő, a legváltozatosabb igényeket kielégítő stratégiai társasjátékok közül választhatnak felnőttek, akik csemetéikkel/diákjaikkal együtt szeretnének egy jót társasozni. Választhatják például a Ticket to Ride: Európa című társasjátékot (vonatsín foglalós játékmenettel) vagy a Small World-öt (amelyben senki sem reménykedhet a békés egymás mellett élésben). 14 éves kor felett ajánlott A világ története, melyben nagy birodalmat irányíthatnak a játékosok. A Dice Forge – A sors kovácsai személyre szabható dobókockái könnyedén megragadják a gyerekek fantáziáját, miközben elég gondolkodási teret hagynak arra, hogy idősebbek is élvezhessék a játékot. A Ticket to Ride: Az első utazás című társasjáték pedig a kisebbeket is bevezeti ebbe a világba.

Közösen jó tervezni

Persze ha mindenki apai-anyait is bele akar adni a játékba, a kooperatív stratégiai játékok tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy felnőtteknek se kelljen visszafogni magukat. Hiszen a kooperatív játékokban ahelyett, hogy egymás ellen folyna a játék, a játékosok közösen próbálnak egy egyre nehezebb kihívást teljesíteni! A járvány-elterelő Pandemic sikere után egyre több játék adja meg a lehetőséget rá, hogy az egész család együtt győzzön vagy (ami jóval gyakoribb, de semmivel se kevésbé szórakoztatóbb) vesszen!

Vonzó kinézet

Egy játék doboza nagyban meghatározza, hogy ki akar majd játszani vele. A Concordia – Sestertiusszal kikövezett utak borítójára pillantva egyértelmű, hogy ebben a stratégiai társasjátékban a játékosoknak egy békés stratégiai küzdelemben kell majd eljutniuk a Római birodalom legtávolabbi sarkaiba. A Quoridor nevű kis absztrakt stratégiai játékot  „felnőtt” és „gyerek” változatban is kiadták, bár a különbség csak a doboz és alkatrészek színében érzékelhető. A Kingdomino az utóbbi néhány év egyik leginnovatívabb kisméretű stratégiai játéka.  A kedves, pasztellszínű borító egyaránt vonzza a gyerekeket és a felnőtteket.

A bevezető stratégiai társasjátékokkal vagy a stratégiai társasjátékok gyermekeknek  szóló változatával már a fiatalok is átélhetik a stratégiai gondolkodás élményét, míg a felnőttek is megtalálhatják az összetett stratégiai játékok között a tematikában és játékmechanizmusban a leginkább nekik valót

Ti milyen stratégiai játékkal játszottatok utoljára?