Valamit tenni a természetért

,

Debrecenben végre történik valami. Egy csapat szakember és közember összefogott és ötletük elnevezése civaqua. A civaqua egy olyan kezdeményezés, mely fókuszában a gazdasági fejlődés, emberi javak gyarapodása általi természet rombolás helyreállítása áll. A civaqua projekt elnevezése egy mozaikszó megalkotása által jött létre, mely két összetevője a civ, azaz civis és aqua, ami  Debrecen lakosságára és a mindent éltető vízre utal.

A civaqua tervei között az szerepel, hogy Debrecen városának, sőt, annak térségében bekövetkező állapotváltozásokon segítsenek, javítsák azokat. Hogy mire gondolok? Számos probléma fakad a vízhiányból, a kiszáradásból, ami a Nagyerdőre, a Hajdúsági löszhátra és az erdőspusztai tavakra is hatással van.

A civaqua nulladik lépéseként adományokat gyűjtöttek, ami végeredménye tizenhat millió forint lett. Ebből a tőkéből, mely az elmúlt évek során ezen nemes célokra összegyűlt, a civaqua program végre kezdetét vehette és a megvalósítás szellemi síkról fizikai síkra lépett. A civaqua ötletgazdái nem csak egy időszakos megoldást, gyors mentőakció végrehajtását tervezik. A „gyors tűzoltás”helyett hosszú távú megoldásokat találtak ki, mely a Nagyerdő kiszáradásának megakadályozását, a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztését, illetve az erdőspusztai tavak vízpótlását is érintenék.

A civaqua projekt keretei között az egész térség hosszú távú megmentését tervezik ami nem csak nekünk, embereknek, de az ott élő állatoknak és növényeknek is nélkülözhetetlenül fontos.

Hiszen ha végig sétálunk egy szárazságtól szenvedő térségen, végig se gondoljuk, hogy hányakat is érint a probléma valójában. A régóta tapasztalható természeti változások, tehát a talajvíz leszállása és a klímaváltozás által állandó jellegű hanyatlásnak indult az élővilág is. Ezt csak közös erővel, valódi összefogással lehet megoldani, vagy legalábbis javítani a helyzeten, amit a civaqua program résztvevőire kitűztek maguk elé célul.