Így lehet megszüntetni a vállfájdalmat gyógytorna kezeléssel

gyogytornaszom.hu-hoz hasonló oldalakon megnézheti, hogy hogyan segíthet egy gyógytorna kezelés a vállfájdalom megszüntetésében. Nem elég azonban csak a fájdalmat megszüntetni, fontos, hogy az okok is megszűnjenek. Már 4 kezelés után csökkenhetnek a fájdalmak, hiszen a szakképzett munkatársak mindenben segítséget nyújtanak a pácienseknek. Vállízületi mozgások szabadabbak lesznek, a vállsérülés vagy műtét után a gyógyulási időszak drasztikusan lecsökken, a karokba vagy esetleg az ujjakba kisugárzó fájdalom szintén megszűnik és a szövődmények kialakulásának esélye is nagyban lecsökken. A vállban jelentkező fájdalmak oka sokszor a berögzült és helytelen testtartásra vezethető vissza. A terhelés ilyenkor egyoldalú vagy mozgásbeszűkülés alakul ki. Gyógytornával ezeken lehet segíteni.

 

A kulcscsont, valamint a lapocka alkotja a vállöv vázát. A törzshöz ízület rögzíti és a felkarcsontunk a vállövhöz a vállízülettel rögzül. A csípőhöz és a térdhez képest a vállnak sokkal kisebb a teherbírása. A vállízület a rotátorköpenynek köszönhetően igen nagy mozgásterjedelemmel bír. A fiatalabb korosztálynál izomzat gyengeség, míg az idősebbeknél porckopás alakulhat ki ezeken a részeken. Izom-vagy ínszakadás, esetleg sérülés során a porcok és a szalagok is sérülhetnek, de sok esetben a csont sem úszhatja meg a balesetet. A rotátorköpeny igen nagy megterhelésnek van kitéve, teljesen mindegy, hogy melyik korosztályól beszélünk. A terhelés miatt gyulladás, felrostozódás, szakadás alakulhat ki. Ez igen erős válltáji fájdalmat tud okozni korosztálytól függetlenül. A gyógytorna során célzott mozgásokkal segítik az érintett terület gyógyulását. Lazító, keringésfokozó és átmozgató tornával a fájdalom szűnni fog.

 

A vállízületi ficam is igen sokakat érint, amely egy hirtelen erőhatás következtében tud kialakulni. Az ízületi vápa és a felkarfej távolodik el egymástól, ez okozza a mérhetetlen fájdalmat. Amíg a vállficamot rögzítik addig is lehet tornagyakorlatokat végezni, így ingagyakorlatokkal kezdik a kezelést, majd fokozatosan térnek át az aktív gyakorlatokra. Az izomerősítő feladatok mellett nagy szerepet kapnak a proprioceptív tréningek. Ilyenkor kiegészítő terápiaként javasolják a tape vagy fascia terápiákat. Sokan nem tudják, de létezik a befagyott váll szindróma, amely során a váll mozgása fájdalommal jár és megfigyelhető az ízületi tok megvastagodása. Mozgáshiány következtében az izmok megrövidülnek, azaz a váll befagy. Erre is tökéletes megoldást kínálnak a speciális tornagyakorlatok. Időseknél ez sokszor előfordul, hiszen összefüggésbe hozzák a Parkinson kórral és a cukorbetegséggel is. Ilyenkor nyújtó és átmozgató gyakorlatokat kell végezni, amelyet ki lehet egészíteni manuálterápiával. Ez a betegség igen lassan javul, de a McKenzie torna ezen is segíthet.