Egy gluténmentes kenyér sütése otthon is megoldható

Ha szeretné tudni, hogy hogyan süthet saját otthonában gluténmentes kenyeret, akkor itt megtudhatja: https://www.schaer.com/hu-hu/a/glutenmentes-kenyer-sutese-10-lepesben. Összesen 10 lépésben megoldható egy kenyér sütése a Schar receptje szerint. A gluténmentes kenyeret otthon egyszerűen megoldhatjuk.

 

Első lépésben az előkészítés során a tálba gluténmentes lisztet teszünk. A liszt kupac közepére evőkanál segítségével egy mélyedést készítünk. Második lépésben az élesztőt készítjük el a tésztához. Mindig friss élesztőt használjuk, amelyet 40 Celsius fokos vízzel kell felfuttatni. Ezt a lépést akár mikrohullámú sütő segítségével is elvégezhetjük, nem fontos, hogy a tűzhelyen melegítsük meg a vizet. Miután felfuttattuk az élesztőt azt a kis mélyedésbe öntjük, amelyet előzőleg már elkészítettünk. Ehhez egy csipet cukrot teszünk. Az élesztő és a só hozzáadása után a kezünkkel elkeverjük az élesztőt és a cukrot és szórunk rá egy kis lisztet. Az előtésztánál 10 perc pihentetés kell. Ha az előtésztán feltűnnek a repedések, akkor készen áll a további feldolgozásra. Megkezdhetjük a dagasztást. Az összes további hozzávalókat a tésztához adjuk és 5 percig kézzel dagasztjuk. Akinek van dagasztó gépe, azzal is elvégezheti a dagasztást.  Dagasztás után következhet a kelesztés. Kelesztéskor a tálat le kell takarnunk egy nedves kendővel vagy folpackkal.

Meleg helyre tesszük a tésztát. 27 és 30 Celsius fok szükséges a kelesztéshez. Ha nincsen ennyire meleg a konyhában akkor érdemes sütőbe helyezni és 40 Celsius fokosra beállítani. 20-30 perc szükséges ahhoz, hogy a tésztánk tökéletes legyen. Belseje levegős lesz és a tészta minimum a duplájára nő. Újra átdagasztjuk az egész tésztát, majd kézzel tetszés szerint formázzuk. Újra pihentetjük minimum 15 percig. Az aranybarna kenyér titka a kenés. Sütés előtt tejjel kenjük be, amely helyettesíthető felvert tojással. Ha magvas kenyeret készítünk, akkor szórjuk meg a magvakkal. A tökéletes kenyérsütés második nagy titka, hogy vízzel teli edényt kell a sütőbe helyezni, hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk. A. kenyértésztát tűzálló formába tegyük a sütőbe. A gluténmentes kenyerünk akkor készül el, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk. Rácson hűtsük ki a finom házikenyerünket. A Schar weboldalán megtalálható recept alapján készítsük el a kenyeret.